Pałeczka okrężnicy (łac. Escherichia Coli)

 

 

Escherichia coli (E.coli) Gram-ujemna bakteria należąca do rodziny Enterobacteriaceae. Wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka oraz zwierząt stałocieplnych.
W jelicie bakteria E.coli spełnia pożyteczną rolę, uczestniczy w rozkładzie pokarmu, a także przyczynia się do produkcji witamin z grupy B, witaminy C oraz K.

Bakterie spotyka się w jelicie człowieka i zwierząt jak również powszechnie w glebie i wodzie, gdzie trafiają z wydzielinami i kałem. Bakterie E. coli mogą kolonizować skórę i błony śluzowe jamy ustnej oraz układu oddechowego.

Cechą charakterystyczną bakterii E.coli jej różnych szczepów, jest zdolność jej przylegania do innej komórki w celu zainfekowania jej.

Wytrzymałość E. coli na czynniki środowiskowe jest stosunkowo mała. Ginie ona po 20 minutach ogrzewania w temperaturze 60° C, wrażliwa jest na wszystkie znane środki dezynfekcyjne. Jednakże w środowisku o temp. niższej i odpowiedniej wilgotności utrzymuje się miesiącami. W kale o temp. 0 °C może zachować żywotność ponad rok.

 

Niezwykle groźne dla organizmu jest przerwanie ciągłości przewodu pokarmowego w jamie brzusznej (spowodowane np. nadżerkami, radioterapią lub chemioterapią). Rozwój bakterii E. coli powoduje wówczas ciężkie schorzenie zapalenie otrzewnej czego powikłaniem zapalenia otrzewnej może być posocznica i wstrząs endotoksyczny (sepsa).

 

Niektóre szczepy E.coli produkujące egzotoksynę czasem powodują zatrucia pokarmowe najczęściej spowodowane spożyciem zakażonego pokarmu. Często do zakażeń dochodzi przez spożycie zakażonego kałem pożywienia lub wody.

E.coli gdy dostanie się do układu moczowego, powoduje jego zakażenie (ZUM) . Czynnikiem sprzyjającym jest cewnikowanie.

Do zakażeń dochodzi po zabiegach operacyjnych, sprzyja im również szpitalne zapalenie płuc.

SEPSA wywołana jest najczęściej zakażeniem E.coli bakterii G- ujemnej.

 

 

Niemal każdy, kto podróżuje, zwłaszcza do krajów o ciepłym klimacie (tropikalnym i subtropikalnym) doświadczył sam lub słyszał o „Rewanżu Montezumy” i „Słodkiej zemście Sułtana” lub „Zemście Faraona”. Dolegliwość ta dotyczy problemów żołądkowo-jelitowych związanych z częstymi wizytami w toalecie. Jedną z najczęstszych przyczyn tych problemów jest właśnie E. coli. Źródłem zakażenia jest głównie woda, dlatego nie wolno używać nie przegotowanej wody oraz kostek lodu do napojów, surowych owoców i warzyw, mięs oraz owoców morza. Silna biegunka powoduje odwodnienie, dlatego należy uzupełniać niedobory wody ( tylko woda przegotowana).

Warto przy tej okazji wspomnieć o dwóch produktach, które należy mieć przy sobie podczas takich podróży.
należy do nich AC Zymes – żywe kultury bakterii i Oxymax – stabilizowany tlen

Zanim wyjedziesz, co najmniej kilka dni przed podróżą zacznij stosować AC Zymes, a podczas pobytu każdego dnia zażywaj nawet 6 kaps.dziennie.
Niezwykłe właściwości posiada Oxymax – stabilizowany tlen, zaledwie kilka kropel tlenu potrafi zniszczyć chorobotwórcze bakterie i pasożyty. Dobrym pomysłem jest stosowanie stabilizowanego tlenu do każdej wody nieznanego pochodzenia. Wspaniałą rzeczą jest mieć go przy sobie w podróżach turystycznych jako oczyszczacz wody i antyseptyk.

W przypadku zakażenia bakterią Escherichia Coli, należy wzmacniać odporność
Polinesian Noni (sok z owocu noni), Ocean21(algi), Immunaid (vilcacora)

Jeśli choroba trwa długo to można dodatkowo wspomóc wątrobę w oczyszczaniu
Liver Aid (kompleks)
Triple Potency Lecithin
Po 1-2 tygodniach wprowadzamy
Paraprotex (kompleks)
AC Zymes (żywe kultury bakterii)