jelita2

„Zaburzenia mikroflory jelita a współczesne choroby cywilizacyjne”

 

– prof. dr n.med. Piotra Heczko – Kierownik Instytutu Mikrobiologii Collegium Medicum UJ, Prezes Polskiego Towarzystwa Zakażeń Szpitalnych (PTZS) w Krakowie, Członek Komitetu Immunologii i Etiologii Zakażeń Człowieka PAN

„Mikroflora jelita ludzkiego (tzw. stała lub fizjologiczna flora jelita) to niezwykle skomplikowany zespół drobnoustrojów, stale obecnych w jelicie (to jest w wielkich populacjach, przez długi okres czasu i u wielu osób). Mikroflora jelit posiada niezwykłą zdolność do utrzymywania swojej homeostazy, pomimo stałego oddziaływania na nią wielu czynników zewnętrznych. Jej stabilność ma olbrzymie znaczenie w utrzymaniu przewodu pokarmowego, a także całego organizmu, w stanie zdrowia. Obecność drobnoustrojów przywartych do nabłonka jelita powoduje, że inne, przede wszystkim patogenne (chorobotwórcze) drobnoustroje, nie mogą łatwo przytwierdzić się do nabłonka, namnażać i penetrować w głąb jelita, czyli powodować zakażenie.
Ponadto, składniki mikroflory działają stale pobudzająco na układ odpornościowy, utrzymując go w stanie gotowości.

Natomiast flora planktonowa (drobnoustroje namnażające się w świetle jelita i przemieszczające się wraz z pokarmem), ma ogromne znaczenie w pośredniczeniu w procesach trawiennych, pobudzaniu perystaltyki i dostarczaniu substancji odżywczych, takich jak niektóre witaminy czy kwas masłowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nabłonka jelita grubego.

Skład mikroflory jelita może być modyfikowany z negatywnymi konsekwencjami dla gospodarza, przez leki przeciwdrobnoustrojowe (m.in. antybiotyki, sterydy, doustne środki antykoncepcyjne, hormonalne, środki przeciwbólowe itp.), albo stosowane w celu leczniczym, albo przypadkowo dostające się z jamy ustnej do przewodu pokarmowego wraz z pożywieniem.

Także zmiany w diecie mogą, chociaż w bardziej dyskretny sposób zmieniać skład mikroflory, wpływając na przykład na zmiany aktywności pewnych enzymów i w efekcie po długim okresie czasu, zwiększać ryzyko powstania raka jelita grubego, związanego epidemiologicznie ze składem diety.
Także i pewne choroby związane ze zmienionym podłożem genetycznym, takie jak atopia w formie alergii pokarmowej, czy przewlekłe nieswoiste zapalenie jelita (choroba Leśniowskiego-Crohna i colitis ulcerosa), mogą prowadzić do przestrojenia odpowiedzi immunologicznej śluzówek i zmian w składzie mikroflory jelita, prowadzące do przewlekłego stanu zapalnego.

Na podstawie dotychczasowych doświadczeń nad zastosowaniem probiotyków, czyli żywych drobnoustrojów pochodzących z przewodu pokarmowego człowieka, podawanych w celu uzyskania korzystnego wpływu na zdrowie człowieka, wydaje się, że chociaż nie wszystkie mechanizmy ich działania są już poznane, mogą one stanowić nowy, ważny sposób pozytywnego, modyfikowanego przez człowieka składu flory zarówno w celu podtrzymywania stanu zdrowia, jak i zapobiegania i leczenia tych chorób, które wiążą się z zaburzeniami składu mikroflory lub działaniem patogennego drobnoustrojów””.

W ostatnich latach inna chorobotwórcza bakteria – Clostridium difficile stała się jedną z najczęstszych na świecie przyczyn infekcji szpitalnych. Tylko w USA powoduje około 3 milionów przypadków biegunki i zapalenia jelit i od 5000 do 20 000 zgonów co roku, a liczby te rosną!

Eksperci przypisują ten wzrost zarówno stosowaniu i nadużywaniu antybiotyków, jak też brakowi higieny. Około 70 procent zdrowych dzieci rodzi się z C. difficile zamieszkującą ich jelita. Z nieznanych przyczyn nie powoduje to choroby – być może w jelicie niemowlęcia brakuje receptorów dla dwóch toksyn wytwarzanych przez bakterię. Jednak około drugiego roku życia, gdy jelito jest lepiej rozwinięte i zasiedlone przyjaznymi bakteriami, obecność C. difficile staje się rzadsza, spadając do ilości 2-3 procent dzieci, co odpowiada częstości jej występowania wśród zdrowych dorosłych. Uważa się, że C. difficile jest odpowiedzialna za niemal wszystkie rodzaje infekcji jelitowych, od łagodnej biegunki do poważnych, a nawet śmiertelnych zapaleń jelit, jakie zdarzają się po antybiotykoterapii.

Dla zdrowej mikroflory jelita niezbędny jest odpowiedni poziom “dobrych” bakterii każdego dnia. Bakterie te są naturalnymi lokatorami ludzkich wnętrzności i żyją z człowiekiem w symbiozie.  Lactobacillus Acidophilus  należy do grupy tzw. probiotyków – “przyjaznych” bakterii uczestniczących w ostatnim stadium trawienia. Chroni organizm przed wpływem substancji zanieczyszczających, neutralizuje działanie produktów ubocznych przemiany materii i toksyn. Ściśle współpracuje z systemem immunologicznym: wspomagając nasze “własne” bakterie, wytwarza jednocześnie niekorzystne środowisko dla bakterii chorobotwórczych i gnilnych np. mikrokokków, E.coli, Clostridium oraz grzybów Candida albicans. Ostatnio w Polsce grzybica skóry jako skutek uboczny stosowanych nadmiernie kuracji antybiotykowych, stała się często spotykaną chorobą.

Starożytni medycy mawiali:
„chcesz być zdrowy – musisz utrzymać swoje jelito grube w idealnym porządku”.

———————————————————————————————————————-

Suplementy diety Calivita zawierające w swoim składzie żywe kultury bakterii

AC Zymes   (2 mld żywych kultur bakterii Lactobacillus acidophilus)
Probio Balance   (4 mld żywych kultur bakterii  Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum)

 

Uwaga:
Podane suplementy są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić porady lekarskiej. Pamiętaj w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.