Czosnek – esencja zdrowia

 

To jedna z najstarszych roślin leczniczych.
W starożytnym Egipcie czosnek strzegł przed chorobami zarówno faraonów jak i niewolników. Do dnia dzisiejszego nic nie stracił na swojej popularności w medycynie naturalnej.
Czosnek zawiera ponad 200 biologicznie aktywnych substancji – witamin, składników mineralnych, aminokwasów i enzymów. 

O tym, że czosnek ma właściwości antybiotyczne wie prawie każdy. Nie każdy jednak wie, że najcenniejsze lecznicze składniki – allicyna i allistatyna charakteryzujące się silnym działaniem antybiotycznym mają postać lotną i po ok. 3-4 tygodniach od zbioru ulatniają się . Dlatego najcenniejszy jest czosnek zaraz po zerwaniu. Taki właśnie koncentrat świeżego olejku czosnku chińskiego z zieloną pietruszką znajduje się w bezzapachowych kapsułkach Garlic Caps. Dzięki takiej formule wszystkie składniki naturalnego czosnku mają szansę dostać się do Twojego organizmu i intensywnie pracować dla Twojego zdrowia.
Czosnek wspomaga organizm w oczyszczaniu go z toksyn, trucizn i metali ciężkich.

Czosnek wykazuje fenomenalne zdolności do walki z  wirusami, bakteriami i grzybami. Stale „modyfikuje” swoje właściwości przeciw infekcjom, dostosowując się do nowych ich rodzajów i szczepów. Doskonale działa w leczeniu wszystkich chorób infekcyjnych i zakaźnych, przy przeziębieniach, kaszlu, bólach gardła, w zapaleniu migdałków i krtani, jako środek wykrztuśny, napotny, w zapaleniu dziąseł oraz do walki z gronkowcem i innymi pasożytami.

Z wielu doświadczeń wynika, że czosnek jest jednym z najlepszych środków w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Sprzyja on zwiększeniu frakcji „dobrego” cholesterolu HDL w stosunku do „złego” LDL, zapobiegając osadzaniu się oxycholesterolu na wewnętrznych ścianach naczyń krwionośnych, zapobiegając w ten sposób miażdżycy.

Pomocny jest u osób po zawale. Rozpuszcza złogi blokujące przepływ krwi w tętnicach. Zabezpiecza dwukrotnie lepiej przed niebezpiecznymi powikłaniami niż u tych, którzy nie jedli czosnku wcale. 2 ząbki czosnku chińskiego lub jego odpowiednik w ciągu 2 lat zmniejszają śmiertelność od przebycia pierwszego zawału o 66%. Czosnek pobudza układ fibrynolityczny, dzięki któremu dochodzi do rozpuszczania powstałych już zakrzepów.
Poprawia trawienie, zmniejsza napięcie mięśni gładkich (działanie rozkurczające), pobudza wydzielanie soku trawiennego w żołądku. W niedomaganiach przewodu pokarmowego wspomaga leczenie biegunek, nieżytu żołądka i jelit, w zapaleniu   , w zatruciach pokarmowych. Stymuluje pocenie się i doskonale oczyszcza organizm przez układ oddechowy i skórę.

Działa uspokajająco, ułatwia zasypianie. Ponieważ wpływa na wydzielanie serotoniny – hormonu nastroju i zachowań, lęków, depresji, bólu, agresji, stresu i pamięci.

Poprawia funkcjonowanie mózgu w starszym wieku ochraniając neurony. Stymuluje powstawanie wypustek komórkowych nowych neuronów. Oznacza to odmłodzenie mózgu.

Olejek czosnku szybko leczy zakażone rany, ropnie, czyraki i trądzik, olejki eteryczne czosnku szybko docierają do skóry i zabijają bakterie gromadzące się w ropiejących ranach.
Badania naukowe dowodzą, że u osób spożywających większe ilości czosnku i cebuli znacznie rzadziej występuje nowotwór żołądka i jelita grubego, a olejek z cebuli i czosnku daje dobre efekty w leczeniu raka skóry. Zawartość pietruszki wzmacnia działanie moczopędne, działa antyseptycznie na układ moczowy (dezynfekuje) oraz pobudza pracę nerek.