Fosfor (P) – pierwiastek życia

fosfor

 

Fosfor został przez dr Valneta, uznany za pierwiastek plastyczny (gdyż bierze udział w przemianach substancji organicznych biogennych, żywych, w szczególności białkowych) oraz dynamiczny (ponieważ wzmaga moc leczniczą leków i biopierwiastków np. wapnia)

Fosfor jest składnikiem licznych związków (węglowodanów, białek, tłuszczy). Kontroluje równowagę wapniową środowiska wewnętrznego i odgrywa istotną rolę w mechanizmach działania wit. D. Bierze udział w formowaniu kości i krwi, odgrywa ważna rolę w działaniu tarczycy.

Jest najważniejszym pierwiastkiem energetycznym nerwów, intelektu i układu płciowego.

 

Dzienne zapotrzebowanie na fosfor wynosi 1, g , a u dzieci i kobiet w ciąży 1,5-2g.

Fosfor, który występuje w każdej komórce ustroju znajduje się przede wszystkim w kościach i zębach w postaci połączeń z wapniem. Stosunek wapnia do fosforu nie powinien być mniejszy niż 1:2, a stosunek optymalny 1:1, u dzieci powinien się zbliżać do wielkości 2:1, co odpowiada proporcji tych pierwiastków w mleku kobiecym.

Wapń i fosfor działają wspólnie, gdy stosunek wapnia do fosforu jest niski, wówczas występuje zrzeszotnienie kości.
W ciężkich chorobach nerek zatrzymanie fosforanów jest główną przyczyną kwasicy, a wzrost ilości fosforu w surowicy wywołuje obniżenie poziomu wapnia. Wysoki poziom fosforu we krwi występuje w niedoczynności przytarczyc.
Nadmiar fosforu powoduje strącanie tego pierwiastka w postaci nierozpuszczalnego fosforanu wapnia.

 

ryba

Źródłem fosforu są:
zboża i ich kiełki, czosnek, cebula, seler, marchew, por, pomidor, migdały, orzechy, winogrona, pyłek kwiatowy,
produkty bogate w białko i wapń np. sery podpuszczkowe, fasola, żółtka jaj, groch suchy, wątroba, mąka pszenna, mięso i ryby wędzone.

 

( źródło: Apteka Natury –  Jadwiga Górnicka)