Menu candida – kolacja

 

KOLACJA

Na kolację proponuję chleb żytnio-razowy posmarowany masłem i surówkę z pomidorów, ogórków i cebuli. Zamiast tego można zjeść ugotowanego brokuła, okraszonego masłem kalafiora lub gęstą zupę jarzynowa. Można też jeść orzechy, ale należy pamiętać o tym, że są pokarmem ciężkostrawnym i należy je spożyć na 2 – 3 godziny przed położeniem się spać.

ZAMIAST SŁODYCZY

Kiedy nie możesz powstrzymać się przed zjedzeniem słodyczy, to zrób sobie kogel-mogel: 3 jaja + 1 cały banan + 3-4 łyżki stołowe oleju z siemienia lnianego lub oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia na zimno + 4 łyżki nasion siemienia lnianego. Mieszankę zmiksować i wypić.

Dzięki tej mieszance można uzyskać dwie korzyści: dostarczy dużo energii oraz zaspokoi chęć spożywania cukru. Olej zapobiegnie wchłonięciu zbyt dużej ilości glukozy po strawieniu banana. Proszę jednak przygotowywać sobie tę mieszankę niezbyt często, raczej w sytuacjach wyjątkowych.

PLACUSZKI MACA

Zmieszać i ugnieść do właściwej konsystencji dwie szklanki mąki żytniej lub żytnio-razowej, dwa jaja, kieliszek zakwasu, szczyptę soli i trochę wody (jak do ciasta makaronowego). Wyrobione ciastorozwałkować na grubość około 2 mm i takie piec na gorącej blasze lub gofrownicy. Można na wierzch położyć pokrojone pomidory, cebulę albo inne warzywa.

MASŁO SMAKOWE

Składniki:

masło, rzeżucha, bazylia, koper, pietruszka, rozgnieciony czosnek, szczypiorek lub natka cebulki, kilka kropli cytryny.

Przygotowanie:

Rozetrzeć 3 łyżki drobno posiekanej zieleniny z połową kostki masła i utrzeć to na gładką masę. Trzymać w lodówce.

DRUGI ETAP KURACJI
Drugi etap kuracji trwa około 6 miesięcy. Włączamy w nim po kolei produkty spożywcze o wysokim indeksie glikemicznym, łącząc je z produktami o indeksie niskim. Można wprowadzić do diety produkty kwaśne, łącząc je z obojętnymi i zasadowymi.

Kierując się zasadą łączenia produktów o różnych indeksach glikemicznych w jednym posiłku, spożywamy np. ryż długi o indeksie 60 z warzywami surowymi o indeksie 15, w takiej samej ilości wagowej. W sumie wypadkowa wyniesie 37,5. Zapobiegnie to wchłonięciu do organizmu zbyt dużej ilości węglowodanów z produktów o wysokim IG.

Gotowane jarzyny: fasolę szparagową, kalafiory, brokuły, brukselkę, kapustę, cukinię, bakłażany, kalarepkę, dynię, pora, selera, szparagi, szpinak, marchew, paprykę najlepiej spożyć jako oddzielny posiłek, okraszone surowym bądź roztopionym masłem.

Zupy można jeść wszystkie ale nie dodawać zasmażek i nie zagęszczać mąką. Okrasić je można masłem lub niewielką ilością śmietany. Jeśli mamy ochotę zjeść rosół, to w celu odkwaszenia wywaru należy dodać do niego dużą ilość jarzyn. Do tego celu może służyć również cala główka surowego czosnku, którą należy wrzucić do gotującego się rosołu.

Dobry brązowy makaron, z odpowiednią ilością naturalnego błonnika, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli jednak ktoś preferuje makarony białe, to należy kupować je wyrabiane z tak zwanej twardej, wysokogatunkowej pszenicy. Nie należy rozgotowywać ich do miękkości, lecz powinny być do spożycia półtwarde.
Owoce można jeść wszystkie, ale w początkowym okresie w niewielkich ilościach. Można pić soki owocowe i z jarzyn pod warunkiem, że są robione ze świeżych owoców i warzyw, bowiem te kupowane w sklepie zawierają cukier, konserwanty i stabilizatory kwasowości.

Dalsze profilaktyczne stosowanie preparatów roślinnych, związków witaminowo-mineralnych, chelatów metali ma na celu wzmacnianie systemu odpornościowego organizmu oraz właściwe odżywianie komórkowe.
Pamiętajmy o tym, że zarodniki Candida, już po wyleczeniu, krążą we krwi człowieka przez okres 3 lat i lekceważenie zasad profilaktyki polegającej na właściwym odżywianiu i uzupełnianiu diety dodatkami do żywności może zaowocować nawrotem choroby.
TRZECI ETAP KURACJI
Jest to raczej sposób na życie polegający na prawidłowym odżywianiu się i ma na celu utrzymanie zdrowia uzyskanego, po zastosowaniu poprzednich dwóch etapów.

Śniadanie

Obiad

Surówki

Dieta dla dzieci do 1 roku życia