Menu-candida

 

PODSTAWOWE ZASADY ODŻYWIANIA

  • Nie należy łączyć białek z węglowodanami
  • Węglowodany można łączyć z surowymi jarzynami.
  • Białko można łączyć z surowymi i gotowanymi jarzynami.
  • Tłuszcze można mieszać z węglowodanami, białkiem i warzywami.
  • Nie należy pić przed, w trakcie i po jedzeniu.

 

DIETA W PIERWSZYM ETAPIE LECZENIA KANDYDOZY

Dieta dla dzieci, które zakażone są drożdżakami różni się od diety osób dorosłych, ze względu na szybszy metabolizm oraz większe zapotrzebowanie na glukozę i tłuszcze jako materiał energetyczny.

Dieta dla dzieci do pierwszego roku życia (czytaj) >
DIETA W PIERWSZYM ETAPIE LECZENIA KANDYDOZY
dla osób dorosłych i dzieci powyżej 1 roku życia

ŚNIADANIE

Najlepiej spożywać chleb żytnio-razowy na naturalnym zakwasie. W początkowym okresie jeśli nie spożywałeś błonnika może być chwilowa nietolerancja objawiająca się zwiększoną ilością wydzielanych gazów po ok. 7 dniach objawy się cofają. Zamiennie za można jeść chleb pełnoziarnisty w początkowym okresie, lub chleb „WASA” zwłaszcza ten pomarańczowy nie zawierający drożdży.
Oczywiście sam chleb nie wystarcza, można go jeść z przykładowymi dodatkami:
SAŁATA LODOWA
Składniki:
główka sałaty lodowej, 5-6 łodyg selera naciowego, pęczek rzodkiewek, łyżka posiekanego szczypiorku, niewielka ilość jogurtu naturalnego na żywych kulturach bakterii.
Przygotowanie:
Sałatę umytą i rozdrobnioną ( rozerwać ją palcami nie używać noża ani metalowych łyżek). Rzodkiewki pokroić w plasterki, łodygi selera obrać z włókien i pokroić. Wszystko razem wymieszać polać jogurtem i posypać szczypiorkiem.
SAŁATA Z POMIDORÓW
Składniki:
3 niewielkie pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 mała cebula, sól, pieprz ziołowy lub czarny i kurkuma
Przygotowanie:
Pomidory pokroić, dodać pokrojoną cebulę, oliwę z oliwek, przyprawy do smaku i wszystko wymieszać i odstawić na parę minut.
SAŁATA Z OGÓRKÓW
Składniki:
3 świeże ogórki, garść łuskanych ziaren słonecznika, 4 łyżki naturalnych płatków owsianych, 1 ząbek czosnku, sól, oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Ogórki zetrzeć na grubej tarce, słonecznik zmielić w młynku , płatki gotować przez 1 minutę w wodzie bez soli. Składniki połączyć, dodać ząbek czosnku, oliwę z oliwek i sól do smaku. Wszystko wymieszać i odstawić na 10 minut.
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Składniki:
Połowa główki kapusty pekińskiej, 1 papryka żółta, marchewka, pół małego selera, 2 pomidory, jasna cześć pora, jabłko, 2 łyżki jogurtu, sól pieprz, ew. oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Kapustę pekińską pokroić w wąskie paski, pora w półplasterki, opłukana sicie i osączyć. Marchewkę i seler oskrobać opłukać i zetrzeć na tarce. Pomidory pokroić kostkę. Wszystkie warzywa włożyć do salaterki, dodać naturalny jogurt, przyprawy i wymieszać.
SURÓWKA WIELOWARZYWNA
Składniki:
Nieduże kawałki kapusty białej i czerwonej, pół selera, 1-2 marchewki, cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz ziołowy.
Przygotowanie:
Kapustę czerwoną, seler i marchewkę utrzeć na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Cebule i białą kapustę drobno posiekać. Wszystkie warzywa połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z oliwą z oliwek.
SURÓWKA RÓŻNOKOLOROWA
Składniki:
Nieduża główka kapusty,2 pomidory, ½ pęczku koperku, ½ pęczku szczypiorku, ceula, 2 surowe ogórki, kilka rzodkiewek, papryka żółta lub czerwona, ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, sól
Przygotowanie:
Kapustę pokroić w jak najcieńsze paski, wypłukać i osączyć. Dodać pokrojoną cebulę, zieleninę, pomidory pokrojone w kliny, rzodkiewki pokrojone w talarki, paprykę w cienkie paski, czosnek posiekać na drobno. Przed podaniem wszystkie składniki wymieszać z oliwą przyprawić solą i pieprzem.
JAJA
Jajka na twardo lub jajecznicę na maśle.
JAJECZNICA DWUKOLOROWA
Składniki:
jajka (minimum 2 na osobę), masło, sól, pieprz.
Przygotowanie.
Na zimną patelnię wrzucić taką ilość masła, żeby po roztopieniu utworzyło 3 – 5 milimetrową warstwę. Masło rozgrzać do niezbyt wysokiej temperatury, wbić jajka, ale uważając, żeby zachować całe żółtka. Na patelni początkowo wyglądają jakby miały być sadzone, jednak gdy białko zacznie się ścinać, należy zacząć je mieszać, ale tak manewrując, by nie zahaczyć o żółtka. Posolić wedle uznania. Gdy białko będzie już białe, ale jeszcze miękkie, należy połączyć je z żółtkami tak, aby rozlały się na wierzchu. Unieść z gazu i pozwolić jajkom ściąć się, delikatnie mieszając tak, aby żółtka i białko były wyraźnie oddzielone od .siebie. Jajecznica ma być miękka, wilgotna i dwukolorowa. Gotową jajecznicę przełożyć na talerz i posypać po wierzchu grubo zmielonym pieprzem.
TWARÓG
Przygotować z wiejskiego mleka dodać szczypiorek, rzodkiewkę , cebulę, sól i pieprz do smaku.
OBIAD

SURÓWKI

KOLACJA

DIETA DLA DZIECKA DO 1 ROKU ŻYCIA