lutein-plus

Lutein Plus /suplement diety/ – ochrona wzroku

 

Wpływ składników aktywnych na narząd wzroku
Współcześnie, w warunkach cywilizacji XXI wieku, oczy są coraz bardziej narażone na szkodliwe działanie wolnych rodników tj. atomy, grupy atomów lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia, mające jeden lub więcej niesparowanych elektronów.

Powstają zarówno w środowisku zewnętrznym (m.in. pod wpływem promieniowania UV, promieniowania jonizującego, zanieczyszczenia środowiska, palenia tytoniu, długiej pracy przy komputerze), jak i w organizmie człowieka (np. w reakcjach oddychania tkankowego). Są odpowiedzialne za uszkodzenia ważnych struktur biologicznych w komórkach, prowadząc do zaburzeń strukturalnych i funkcjonalnych.oczy2

 

Wolne rodniki zagrażają również siatkówce oka. Wynika to z dużego zużycia tlenu przez komórki siatkówki, co przy dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i równoczesnej ekspozycji na światło zwiększa ryzyko powstawania wolnych rodników tlenowych i wtórnych uszkodzeń oksydacyjnych. Wolne rodniki są generowane przez fotoreceptory siatkówki i nabłonek barwnikowy przede wszystkim w ciągu dnia, podczas ekspozycji oka na światło. Ich obecność wpływa niekorzystnie na wzrok – może wystąpić pogorszenie wzroku.

 

Składniki aktywne wspomagające narząd wzroku to m.in.:

• luteina i zeaksantyna

• witamina A i C

• borówka czarna

 

Luteina i zeaksantyna to żółte barwniki zaliczane są do ksantofili. Związki te wraz z karotenami wchodzą w skład karotenoidów. Nie są produkowane w organizmie człowieka, dlatego też muszą być dostarczane w diecie. Główne źródła tych barwników to m.in.: jarmuż, szpinak, sałata, brukselka, brokuły. Dzienne spożycie luteiny u większości ludzi wynosi 1-2 mg/dzień, rekomendowana dawka zaś to 6 mg/dzień. Osobom, u których spożycie tego związku jest zbyt niskie zaleca się jego suplementację.

Luteina i zeaksantyna podobnie jak inne karotenoidy należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Istotne jest spożywanie produktów bogatych w luteinę i zeaksantynę razem z tłuszczem, który jest niezbędny do ich przyswojenia w jelicie cienkim. Obróbka termiczna pożywienia zwiększa ich przyswajalność. Karotenoidy wykazują względną odporność na wysokie temperatury, a destrukcja błon komórkowych produktów roślinnych w wyniku zastosowania technik kulinarnych np. gotowania oraz dokładne żucie, zwiększa ich biodostępność dla organizmu człowieka.

Luteina i zeaksantyna występują w siatkówce oka ludzkiego. Zeaksantyna jest dominującym składnikiem części centralnej plamki żółtej, natomiast ilość luteiny zwiększa się w obwodowych częściach siatkówki. Gromadzą się one w warstwie włókien nerwowych siatkówki. Barwniki plamki żółtej pojawiają się już u płodu, jednak ich proporcje w różnych okresach życia człowieka zmieniają się. Luteina i zeaksantyna biorą udział w absorpcji światła. Karotenoidy te wykazują zdolność filtrowania fototoksycznego światła niebieskiego promieniowania nadfioletowego. Osłabiają efekt tego rodzaju światła docierającego do delikatnych struktur siatkówki oka. Chronią oczy przed wolnymi rodnikami, przez co zmniejszają stres oksydacyjny narządu wzroku.

 

Witamina A wpływa na prawidłowe procesy widzenia – jest niezbędna do tworzenia rodopsyny (purpura wzrokowa – światłoczuły barwnik siatkówki).

Witamina C posiada właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje działanie wolnych rodników.

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus) to jedna z ważniejszych substancji roślinnych dla oka, zawierająca m.in. związki fenolowe o borowkiwłaściwościach przeciwutleniających (antocyjany), witaminę B6, witaminę C, magnez, karotenoidy, pektyny. Składniki aktywne borówki czarnej wykazują korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz posiadają właściwości antyoksydacyjne.

 

Czy wiesz, że…

Czy wiesz, że „najlepszym źródłem związków o działaniu przeciwutleniającym są owoce roślin dziko rosnących.

Do najpopularniejszych owoców dziko rosnących o właściwościach antyoksydacyjnych należą borówki czarne (czernice) (Vaccinium myrtillus L.), zwane czarnymi jagodami, owoce małej krzewinki z rodziny wrzosowatych, stanowiącej często poszycie lasów.

Czarne jagody zawierają w swoim składzie m.in. witaminy: C i B6, magnez oraz karotenoidy i pektyny.

 

Najważniejszym jednak składnikiem przeciwutleniającym czarnych jagód są związki fenolowe. Całkowita zawartość związków fenolowych w owocach czarnych jagód dochodzi do ok. 30 mg/g s.m. (ok. 8,2 mmol/100 g), z czego 70% stanowią antocyjany, a w następnej kolejności (10%) – pochodne kwasu hydroksycynamonowego. Wśród antocyjanów przeważa malwidyna i delfidyna, natomiast spośród fenolokwasów najwięcej jest kwasu p-kumarowego, hydroksykawowego i 3,4-dimetoksycynamonowego. Zawarte w owocach karotenoidy i antocyjany poprawiają widzenie nocne, zwiększają zdolności adaptacyjne do ciemności oraz odtwarzania ostrości widzenia po oślepieniu światłem (ważne dla kierowców!)”
Borówka czarna jest składnikiem aktywnym zawartym w nowym produkcie Lutein Plus, oraz w Mega Protect 4Life
Produkt Lutein PLUS CaliVita® to kompleksowa formuła, która zawiera powyższe składniki aktywne: luteinę, zeaksantynę, ekstrakt z owoców borówki czarnej, witaminy A i C.

Zestaw optymalnie dobranych składników aktywnych Lutein PLUS wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, stanowi ochronę przed szkodliwymi czynnikami, łagodzi zmęczenie oczu, usprawnia proces widzenia. Produkt Lutein PLUS jest idealnym rozwiązaniem dla osób, dla których dobre widzenie jest priorytetem.

 

Lutein Plus – 60 kapsułek

Składniki aktywne Lutein Plus – 1 kapsułka zawiera:
Luteina – 6,0 mg
Zeaksantyna – 0,5 mg
Witamina C – 50,0 mg
Witamina A – 60,0 μg
Ekstrakt z owoców borówki czarnej (std. 25% antocyjanozydy) – 25,0 mg

Sposób użycia: 1 kapsułka dziennie w trakcie posiłku

 

Uwaga!

• Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
• Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
• Produkt należy przechowywać zamknięty, w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.

/źródło calivita/