proodukty-niezdrowe

Zakwaszenie i sposoby na odkwaszenie

 

Prawidłowy przebieg procesów życiowych naszego organizmu zależy w dużym stopniu od utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej (pH krwi w granicach 7,35-7,45), czyli stanu, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH.

W naszym organizmie zachodzi wiele przemian, w wyniku których powstają kwasy, dlatego też nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania organizmu.

Utrzymanie odpowiedniego pH wymaga sprawnego funkcjonowania mechanizmów regulacyjnych (np. system buforów krwi i tkanek, wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca). Jednak mogą się one okazać niewystarczające, gdyż dieta i stresujący styl życia współczesnego człowieka sprawiają, że dochodzi do nagromadzenia w organizmie substancji o charakterze kwaśnym.

Dieta człowieka zmieniała się na przestrzeni jego rozwoju na Ziemi. W czasach prehistorycznych (paleolit) dieta składała się prawdopodobnie w 35% z mięsa dzikich zwierząt i 65% z roślin. Na podstawie badań grupa naukowców amerykańskich dokonała analizy diety człowieka z okresu paleolitu pod względem właściwości kwasotwórczych, a następnie porównała ją z dzisiejszą dietą amerykańską. Wykazano, że dieta człowieka z paleolitu była zasadotwórcza, a dieta przeciętnego Amerykanina jest typowo kwasotwórcza.

Produkty spożywcze mające odczyn kwaśny przeważają w naszej diecie. Stanowią one 80% diety, zaś produkty zasadotwórcze tylko 20%. Najbardziej zakwaszającymi produktami są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (np.: mięso wieprzowe, cukier i produkty zawierające cukier, biała mąka, ryż biały, sery żółte, kawa, herbata i inne). Produkty zakwaszające są bogate w siarkę, chlor i fosfor. Udowodniono również, że diety białkowe, głodówki powodują przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w kierunku kwaśnym.

Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej w diecie powinny przeważać produkty alkalizujące, czyli bogate w wapń, sód, potas i magnez, do których zaliczamy większość warzyw, owoców, a także inne rośliny. Warto wspomnieć, że u osób odżywiających się dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny, natomiast u wegetarian – obojętny, a u ludzi jedzących dużo mięsa – kwaśny (pH 5). zmeczenieObjawami przewlekłego zakwaszenia organizmu są m.in.: stałe zmęczenie, bóle głowy, utrata apetytu, apatia, zaburzenia przemiany materii, zły wygląd cery. Długotrwała kwasica prowadzi do powstania wielu zaburzeń: osteoporozy, schorzeń skóry, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i kamicy nerkowej.

W celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej należy kontrolować stres, zadbać o umiarkowane zwiększenie aktywności fizycznej, a przede wszystkim zmienić swoją dietę wzbogacając ją w produkty spożywcze i składniki aktywne zawarte w suplementach diety o właściwościach alkalizujących. W ofercie CaliVita pojawił się nowy produkt – Spirulina Chlorella PLUS, zawierający glony – spirulinę, chlorellę, a także trawę pszeniczną, lucernę siewną oraz opatentowaną mieszaninę różnych składników roślinnych, które wspomagają utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, wykazują działanie odżywcze, oczyszczające, wpływają korzystnie na pracę układu odpornościowego.

Przywrócenie i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej ma szczególnie korzystny wpływ na przebieg wielu procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Sprzyja to regularnej, poprawnej pracy różnych narządów wewnętrznych np. wątroby, nerek, serca, mózgu, a także całego układu immunologicznego. W dzisiejszych czasach odkwaszanie organizmu jest konieczne, by zapewnić mu sprawne i zdrowe funkcjonowanie.

 

Alkalizacja – cud czy zdrowy styl życia?

Obecnie często słyszymy i używamy tych terminów, ale czy naprawdę wiemy, o co w tym wszystkim chodzi? Nowoczesny trend? Czy szybka zmiana stylu życia?

Co warto wiedzieć na temat zakwaszenia?

Powszechnie wiadomo, że idealne pH skóry wynosi 5,5. Z tego powodu wiele osób sądzi, że jest to normalna wartość pH. Jednak „pH 5,5” nie oznacza odczynu obojętnego, tylko kwaśny, który jest niezbędny do skutecznej ochrony skóry przed mikroorganizmami. Czysta woda ma odczyn obojętny (pH 7), niższe wartości pH oznaczają odczyn kwaśny, podczas gdy wyższe zasadowy. W warunkach fizjologicznych krew jest lekko zasadowa (pH 7,35- 7,45). O kwasicy możemy mówić, gdy wartość pH krwi spada poniżej 7,35. W przypadku niektórych chorób (np. cukrzycy, nowotworów, otyłości) istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia zaburzeń wartości pH. W takiej sytuacji niezbędna jest ocena stopnia zakwaszenia, a następnie zastosowanie odpowiednich zmian.

Jakie są przyczyny zakwaszenia?

Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania organizmu. Utrzymywanie pH w prawidłowym zakresie jest możliwe tylko dzięki sprawnemu funkcjonowaniu licznych mechanizmów neutralizujących i usuwających szkodliwe produkty metaboliczne z organizmu (podczas procesów odtruwania, oddychania, ruchu). Współczesne tempo życia i sposób odżywiania sprawia, że obecnie organizm ludzki musi uporać się z większą ilością kwaśnych produktów przemiany materii. Rafinowany cukier, konserwanty, żywność typu fast-food, napoje gazowane, kawa i alkohol w połączeniu ze stresującym i siedzącym trybem życia mogą sprzyjać zakwaszeniu.

Co możemy zrobić?

Nie należy się zbytnio martwić. Zakwaszeniu organizmu można w łatwy sposób zapobiegać. Po pierwsze, spróbujmy prowadzić zdrowy tryb życia! Zacznijmy stosować właściwą dietę. Dobrze byłoby rzucić lub przynajmniej ograniczyć niektóre ze swoich szkodliwych nawyków. Ćwiczmy minimum dwa razy w tygodniu.

 

Podstawy diety alkalizującej

Warto spożywać produkty zasadotwórcze. Zamiast raczyć się jakimiś napojami lub używkami, pijmy alkaliczną wodę jonizowaną z urządzenia Aquarion!

Żywność alkalizująca to taka, która jest bogata w potas, sód, magnez, wapń, składniki neutralizujące kwaśne produkty przemiany materii. Należy do niej większość owoców i warzyw.
Najbardziej zakwaszającymi produktami są m.in.: mięso, drób, ryby, sery, makarony, kasza jęczmienna, ziemniaki. (czytaj więcej). Nie należy również zapominać o produktach bogatych w kwas fosforowy, bardzo rozpowszechnionych w dzisiejszej diecie. Fosforany poprawiają konsystencję serów żółtych, topionych, spulchniają wyroby cukiernicze. Są także stosowane do uszlachetniania wędlin, „gorących kubków”, płatków śniadaniowych, budyniów, deserów, chipsów, kawy rozpuszczalnej oraz napojów gazowanych i bezalkoholowych.

ocean spirulina_plus strong z wit k2 greencarecv

 

Korzystny wpływ diety zasadotwórczej można wspomóc, stosując preparaty zawierające „zieloną żywność” lub składniki mineralne m.in.: wapń, sód, potas, magnez. Produkt Green care (lucerna siewna)w postaci tabletek zawiera lucernę siewną o silnych właściwościach alkalizujących. Preparat Spirulina Chlorella Plus  (algi morskie) – ulepszona formuła Spirulina Max  – oprócz cennych alg został wzbogacony dodatkiem trawy pszenicznej, lucerny siewnej i opatentowanej mieszanki, zawierającej cenne, „zielone” składniki. Ocean 21 (algi morskie) zawiera ponad 200 wartościowych składników, mających korzystny wpływ na organizm (m.in. 8 rodzajów alg morskich).Power Mins  (zestaw minerałów), MagneziB6 iStrong Bones Plus!!! . to cenne źródło składników mineralnych, niezbędnych do neutralizacji kwaśnych produktów przemiany materii.

CVI Europa

 

Zakwaszenie – rola wapnia (czytaj)